Velkommen til Byggerbogen

Tilbage til Folkets Hus

Søren Dyck-Madsen af Søren Dyck-Madsen

Hent bogen hjem på min egen PC (PDF-dokument ca. 3.5 Mb) Højreklik på Byggerbogen-webudgave.PDF og vælg "Gem destination som ..."
Bogen er på 96 sider. PDF-filen kan ses og udskrives med programmet Acrobat Reader, som er gratis. Hvis du ikke allerede har det på din computer, kan du hente det her

Bogen må og kan i sin elektroniske form frit videregives til interesserede læsere - især gerne til de mange mennesker, som deltog i de voldsomme begivenheder i 1980.


Læs:

FORORD OM DENNE BOG OG HVORFOR DEN UDGIVES NU
Det er nu over 24 år siden, at Kampen om Byggeren på Nørrebro fandt sted.
I alle de år har denne bog ligget på min hylde og ventet på en lejlighed til at blive offentliggjort.

Bogen er min meget personlige beretning, om hvad der skete på Nørrebro i de måneder, hvor Bygger-konflikten stod på. Bogen er illustreret med mine fotos fra dengang. Desværre kun med de næstbedste, idet de bedste blev sendt til kopiering hos Kodak, hvor de forsvandt.

Bogen er således på én gang både et historisk dokument om tidens opfattelse af demokrati og byfornyelse, samtidig med at den beskriver mine personlige oplevelser ved at deltage ganske centralt i begivenhederne.

Det var en meget vigtig bog for mig at skrive dengang. Jeg havde brug for at få bearbejdet alle de mange følelser og oplevelser, jeg havde været igennem. Og jeg kan mærke, at selv her 24 år efter, så får jeg stadig en klump i halsen ved at genlæse min egen bog om begivenhederne.

Nu er lejligheden så kommet til at udgive bogen - nemlig min 50 års fødselsdag - hvor det traditionsmæssigt er tid til at gøre status over årene, der er gået. For begivenhederne i Folkets Hus og de mange både voldsomme og kærlige oplevelser under kampen om Byggeren er en af de helt store milepæle i mit liv.

Mange af jer læsere vil hverken have deltaget i eller hørt ret meget om kampen om Byggeren. Og vil derfor have svært ved at forstå og tro på, at københavnske politikere og dansk politi kan opføre sig som beskrevet. Når jeg genlæser bogen, kan jeg næsten selv blive i tvivl, men jeg ved, at jeg var der og så hvad der skete.

Jeg vil derfor bede jer om at tage godt imod bogen - og huske på, at jeg kun var nået halvt så langt med mit liv, nemlig 25 år gammel, da kampen om Byggeren fandt sted.

I årene efter Bygger-kampen må det konkluderes, at kampen om Byggeren faktisk nyttede noget. Københavns kommunes byfornyelsespolitik ændrede afgørende karakter efter balladen på Nørrebro, således at byfornyelsen på Vesterbro i meget høj grad blev foretaget i samarbejde med beboerne og med størst muligt hensyn til at bevare og forny de eksisterende gamle huse, fremfor som på Nørrebro, at vælte det hele og bygge nye ensformige betonblokke.
Og Folkets Hus og Park eksisterer fortsat - nu endda med kommunal godkendelse.

Søren Dyck-Madsen august 2004