Tilbage til Folkets Hus
Begivenheder i Folkets Hus

 

LIDT OM FOLKETS HUS OG PARK

I over 25 år har Folkets Hus og Park været et fristed, et hus, hvor alle er velkomne og hvor folk gennem selvforvaltning kan realisere deres tanker og idéer. Folkets Park er et grønt område, som alle kan bruge eller blot gå igennem. De fleste andre grønne områder på det Indre Nørrebro er lukkede gårdanlæg med privat adgang.

Folkets Hus og Park ligger i bydelen "Den sorte Firkant" på det Indre Nørrebro. Historien begynder da Folkets Hus blev slumstormet af beboere fra kvarteret den 12. september 1971. Den 1. maj samme år havde beboerne etableret den første folkepark i Stengade 52, og huset blev indtaget, da det begyndte at blive koldt udenfor. På den måde kunne de aktiviteter, der var startet i løbet af sommeren, fortsættes indendørs. Huset blev sat istand og Nørrebro's befolkning fik her et fristed, hvor man kunne mødes. I juni 1973 blev der lavet en byggelegeplads for kvarterets børn. "Byggeren" blev i maj 1980 - efter ordre fra Københavns kommune - fjernet under en voldsom politiaktion, der hensatte bydelen i en borgerkrigslignende tilstand.

Der har været udarbejdet flere lokalplanforslag for "Stengade-karréen", men Folkets Hus og Park danner endnu rammen om mange aktiviteter og arrangementer, der alle bygger på at folk med en fælles interesse samler sig i en gruppe og går i gang med de ønskede projekter. Af nuværende grupper kan nævnes Folkets Park Initiativet, som arbejder med parkens og husets istandsættelse og modernisering; Folkets Hus Spillefolk, som øver hver onsdag aften og afholder "Ramslag" med musik og dans den 2. fredag i hver måned; Folkets Hus kor "Ørevox", der synger mandag aften; kunstmalere; lokalstationen: TV-stop; arabisk dans og en gruppe der serverer økologisk mad hver søndag aften. Der er ofte festligheder af diverse slags, f.eks. ved solhverv, jul, fastelavn og ved Folkets Hus fødseldag.

Styring af Folkets Hus og Park. I Folkets Hus og Park er der ingen ansatte. Beslutninger omkring Folkets Hus og Park træffes på beboermødet. Alle kan komme og deltage i diskussionerne - men hvis der skal stemmes om en sag, skal man have et medlemskort til Beboerforeningen Nørrebro. Det koster 10 kr. om året. Denne beboerforening blev oprettet, fordi kommunen i sin tid kun ønskede at forhandle med Folkets Hus, hvis vi var organiseret i en forening.

Økonomi. Folkets Hus og Park får ingen direkte kommunale tilskud til den daglige drift. Alle indtægter er baseret på frivillige bidrag. Vi tager aldrig entré til et arrangement i Huset, ligesom man ikke skal betale et bestemt beløb for at få sig en kop kaffe.
 

Vores nærmeste planer for fremtiden er, at få lagt fjernvarme ind og repareret taget. Og så er der er altid folk, der er ivrige efter at gå igang med et eller andet projekt!
 

Christina febr -1999